s

Class 8th English Model Question Paper Annual Exam 2023 || मॉडल प्रश्नपत्र - अंग्रेजी वार्षिक परीक्षा कक्षा 8 वीं

   17319   Copy    Share

Model Question Paper Class 8 (2)

Objective Questions (Question No. 1 to 10)

Question 1. What happened to the ungrateful jeweller?
(a) He got jewels
(b) He was put in prison
(c) He was rewarded
(d) He felt ashamed
Answer– He felt ashamed.

Question 2. The 'Chipko Movement' started in–
(a) Madhya Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Uttarakhand
(d) Rajasthan
Answer– Uttarakhand.

Question 3. The miser came to the hole to see his–
(a) hens
(b) coins
(c) treasure
(d) pots
Answer– treasure.

Question 4. Tenali Raman did not invite ............. .
(a) The king
(b) The queen
(c) The courtiers
(d) Raja Varma
Answer– Raja Varma.

Question 5. A burning issue means–
(a) a painful topic
(b) an unwanted topic
(c) an important topic
(d) a useless topic
Answer– an important topic.

Question 6. Sahadev grieved for his .................... .
(a) dead brother
(b) dead mother
(c) dead father
(d) dead sister
Answer– dead brother.

Question 7. Birds live in the ............ .
(a) trees
(b) water
(c) houses
(d) none of these
Answer– trees.

Question 8. The rhyming word of 'lunch' is .......... .
(a) stays
(b) away
(c) bunch
(d) green
Answer– bunch.

Question 9. The superlative degree of tall is ............. .
(a) tall
(b) taller
(c) tallest
(d) none of these
Answer– tallest.

Question 10. The plural form of 'foot' is ............ .
(a) foots
(b) footes
(c) footies
(d) feet
Answer– feet.

Short Answer Questions (Question No. 11 to 20)

Question 11. What does it take to make a brand new start?
Answer– It only takes a deep desire.

Question 12. Where is Kanha Kisli situated?
Answer– Kanha Kisli is situated in Mandla district near Jabalpur in Madhya Pradesh.

Question 13. What did the axemen do when the villagers hugged the trees and shouted “chipko, chipko"?
Answer– The axemen were frightened and they ran away.

Question 14. How are human beings responsible for causing floods?
Answer– Human beings are responsible for causing floods by deforestation, faulty dam construction and breaches in embankments.

Question 15. What is the dog doing?
Answer– The dog is howling by the door of the house.

Question 16. What does balloon man hold?
Answer– He holds a lovely bunch of balloons.

Question 17. What programme was launched in the village?
Answer– Water conservation programme was launched in the village.

Question 18. What is 'Gatla'?
Answer– Gatla is a memory pillar which is stone carved and oil painted.

Question 19. Where did Chandra Shekhar receive his early education?
Answer– Chandra Shekhar received his early education in Bhabra.

Question 20. What is the secret?
Answer– The secret is that the birds has built a nest in the tree and has laid four little eggs in it.

Long Answer Questions (Question No. 11 to 20)

Question 21. Why was the woodcutter put in prison?
Answer– The woodcutter was put in the prison because the ornaments which the tiger gave him were the lost ornaments of the queen. So, thinking him to be the thief, he was arrested.

Question 22. Why did Tenali Raman invite the king, queen and some courtiers to his house?
Answer– Tenali Raman invited the king, the queen and some courtiers to his house for lunch as he wanted to execute the plan which he had thought to make the King realise that the artist is not eligible to be a Chief Minister.

Question 23. Describe the first space mission of Kalpana Chawla?
Answer– She took her first space mission in the space shuttle Columbia on 19 November, 1997. The flight was called STS-87. She worked with six member space crew as a mission specialist and prime robotic arm operator. She enjoyed it very much.

Question 24. Why did Yudhishthira wish to get back Nakula?
Answer– Yudhishthra wished to get back Nakula because Yudhishthira was the son of Kunti and Nakula was the son of Madri. When they would return back after thirteen years of exile, both the mothers would get at least one of sons.

वार्षिक परीक्षा सत्र 2021-22 प्रश्न पत्र (हल सहित)
1. मॉडल प्रश्न पत्र विषय विज्ञान कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
2. मॉडल प्रश्न पत्र विषय गणित कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
3. मॉडल प्रश्नपत्र विषय विज्ञान (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
4. मॉडल प्रश्नपत्र विषय हिन्दी (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023

वार्षिक परीक्षा सत्र 2021-22 प्रश्न पत्र (हल सहित)
1. वार्षिक परीक्षा सत्र 2021-22 कक्षा 5 वी हिन्दी विशिष्ट का प्रश्न पत्र (हल सहित)
2. मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 विषय गणित कक्षा पांचवी
3. English मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 कक्षा 5th
4. पर्यावरण मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 कक्षा 5th

I hope the above information will be useful and important.
(आशा है, उपरोक्त जानकारी उपयोगी एवं महत्वपूर्ण होगी।)
Thank you.
R F Temre
edudurga.com

Comments

POST YOUR COMMENT

Recent Posts

एक शिक्षक को राष्ट्रीय शिक्षा नीति 2020 के बारे में जानना क्यों आवश्यक है | राष्ट्रीय शिक्षा नीति 2020 का विजन एवं सिद्धांत

उचित मूल्य पर पुस्तक-कापियाँ, यूनिफॉर्म, एवं अन्य सामग्रियों हेतु सत्र 2024-25 में पुस्तक मेले का आयोजन हो सकता है।

1st अप्रैल 2024 को विद्यालयों में की जाने वाली गतिविधियाँ | New session school activities.

Subcribe