s

Annual Exam 2023 5th English General 40 Objective Questions for Practice

   3063   Copy    Share

1. The ................. is a beautiful historical building.
(a) School
(b) Taj Mahal
(c) Hospital
(d) Police station
Answer– Taj Mahal.

2. By what name is Narendra known popularly?
(a) Swami Vivekanand
(b) Swami Ramkrishna
(c) Swami Ramtirt
(d) Swami Dayanand
Answer– Swami Vivekanand.

3. In the heart of a ............. .
(a) seed
(b) plant
(c) world
(d) tree
Answer– seed.

4. The ............... is the national bird of India.
(a) pigeon
(b) peacock
(c) parrot
(d) sparrow
Answer– peacock.

5. ............. woke up the seed.
(a) The sunshine
(b) The water
(c) The moon
(d) The soil
Answer– The sunshine.

6. The ................. is a singing bird.
(a) cuckoo
(b) parrot
(c) peacock
(d) pigeon
Answer– cuckoo.

7. The monkeys were not .............. on the ghats.
(a) jumping
(b) sleeping
(c) leaping
(d) chattering
Answer– sleeping.

8. The word that rhymes with read is ............. .
(a) lead
(b) rood
(c) ready
(d) heat
Answer– lead.

9. Lal Bahadur Shastri was awarded 'Bharat Ratna' in ............ .
(a) 1972
(b) 1966
(c) 1960
(d) 1965
Answer– 1966

10. ............ was commonly called 'Babuji' within his family.
(a) Madan Mohan Malviya
(b) Vinoba Bhave
(c) Mahatma Gandhi
(d) Lal Bahadur Shastri
Answer– Lal Bahadur Shastri.

11. The wounded swan was saved by .............. .
(a) Devadatta
(b) Shuddodhan
(c) Narendra
(d) Siddhartha
Answer– Siddhartha.

12. Maheshwar is situated in ............ district of Madhya Pradesh.
(a) Indore
(b) Ujjain
(c) Khargone
(d) Dewas
Answer– Khargone.

13. The lesson that uses audio-visual effect is called a ........... .
(a) multimedia
(b) audio lesson
(c) visuallesson
(d) multi national lesson
Answer– multimedia.

14. The fort of Maheshwar was built by ............. .
(a) Rani Durgawati
(b) Rani Kamawati
(c) Rani Ahilya Bai
(d) Rani Laxmi Bai
Answer– Rani Ahilya Bai.

15. There are ............ days in a week.
(a) six
(b) seven
(c) eight
(d) nine
Answer– seven.

16. One who teaches is a .................. .
(a) officer
(b) minister
(c) doctor
(d) teacher
Answer– teacher.

17. Friday is .......... day of the week.
(a) the third
(b) the fourth
(c) the fifth
(d) the sixth
Answer– the fifth.

18. A ......... is a naming word.
(a) noun
(b) pronoun
(c) verb
(d) adverb
Answer– noun.

19. The rhyming word for 'wake' is .............. .
(a) read
(b) nose
(c) bake
(d) beak
Answer– bake.

20. Pens and pencils are ............. nouns.
(a) proper
(b) common
(c) collective
(d) material
Answer– common.

21. The ................. goes to school everyday.
(a) girl
(b) girls
(c) tree
(d) trees
Answer– girl.

22. A .......... lives in a kennel.
(a) cat
(b) cats
(c) dog
(d) dogs
Answer– dog.

23. A ........... is siting on the branch.
(a) monkey
(b) monkeys
(c) dog
(d) dogs
Answer– monkey.

24. There were ten boys in ............ room.
(a) fourth
(b) a fourth
(c) the fourth
(d) four
Answer– the fourth.

25. ........... was dearer to Babuji than his daughter.
(a) Son
(b) Wealth
(c) Honesty
(d) The country
Answer– The country.

26. The swan hid under the of ............ .
(a) Devadatta
(b) Siddhartha
(c) Narendra
(d) Shuddhodan
Answer– Siddhartha.

27. The ship sails .............. the sea.
(a) upon
(b) at
(c) in
(d) on
Answer– on.

28. I live ................. Indore.
(a) in
(b) on
(c) at
(d) of
Answer– in.

29. We enjoy a holiday ............ Sunday.
(a) if
(b) on
(c) upon
(d) in
Answer– on.

30. The teacher is ............ the classroom.
(a) in
(b) on
(c) at
(d) of
Answer– in.

31. The cat is fond ................ milk.
(a) at
(b) of
(c) in
(d) is
Answer– of.

32. The opposite gender of son is .............. .
(a) mother
(b) daughter
(c) wife
(d) queen
Answer– daughter.

33. The plural form of girl is ............. .
(a) girl
(b) girls
(c) girled
(d) boy
Answer– girls.

34. Lal Bahadur Shastri became the Prime Minister of India in ................ .
(a) 1961
(b) 1962
(c) 1963
(d) 1964
Answer– 1964

35. The priest asked Narendra to face the ............... .
(a) dogs
(b) monkeys
(c) donkeys
(d) cats
Answer– monkeys.

36. The children went to Headstart centre learn through ............. .
(a) mobiles
(b) computers
(c) televisions
(d) laptops
Answer– computers.

37. The .......... is a great and lovely pet animal.
(a) dog
(b) cat
(c) cow
(d) ox
Answer– dog.

38. When does the poet ask to make a nest?
(a) In the summer
(b) In the winter
(c) In the rainy
(d) In the spring
Answer– In the spring.

39. .......... a swan fell in front of Siddhartha.
(a) slowly
(b) angrily
(c) suddenly
(d) none of these
Answer– suddenly.

40. There is a duster .............. the table.
(a) on
(b) in
(c) if
(d) at
Answer– on.

वैकल्पिक प्रश्न वार्षिक परीक्षा सत्र 2022-23
40 अंग्रेजी जनरल वैकल्पिक प्रश्न

प्रायोजना कार्य कक्षा पांचवी वार्षिक परीक्षा सत्र 2022-23
1. वार्षिक परीक्षा हिन्दी विशिष्ट कक्षा 5वीं प्रोजेक्ट कार्य
2. वार्षिक परीक्षा गणित कक्षा 5 वीं प्रोजेक्ट कार्य

वार्षिक परीक्षा सत्र 2022-23 प्रश्न पत्र (हल सहित)
1. वार्षिक परीक्षा सत्र 2021-22 कक्षा 5 वी हिन्दी विशिष्ट का प्रश्न पत्र (हल सहित)
2. मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 विषय हिन्दी विशिष्ठ कक्षा पांचवी
3. मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 विषय गणित कक्षा पांचवी
4. [1] English मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 कक्षा 5th
5. [2] English मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 कक्षा 5th
6. पर्यावरण मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 कक्षा 5th

I hope the above information will be useful and important.
(आशा है, उपरोक्त जानकारी उपयोगी एवं महत्वपूर्ण होगी।)
Thank you.
R F Temre
edudurga.com

Comments

POST YOUR COMMENT

Recent Posts

उचित मूल्य पर पुस्तक-कापियाँ, यूनिफॉर्म, एवं अन्य सामग्रियों हेतु सत्र 2024-25 में पुस्तक मेले का आयोजन हो सकता है।

1st अप्रैल 2024 को विद्यालयों में की जाने वाली गतिविधियाँ | New session school activities.

Solved Model Question Paper | ब्लूप्रिंट आधारित अभ्यास मॉडल प्रश्न पत्र कक्षा 8 विषय- सामाजिक विज्ञान (Social Science) | वार्षिक परीक्षा 2024 की तैयारी

Subcribe