s

Mathematics Practice Question paper (English Medium) Class 5th Year 2022-23

   7779   Copy    Share

Optional question
(Question No. 1 to 10)

Question 1 - 25 paise is what part of 1 rupee?
(A) 1/4
(B) 1/3
(C) 1/2
(D) 1/5
Answer – (A) 1/4

Question 2 - The letter A of the English alphabet does not make a …… angle.
(A) obtuse angle
(B) acute angle
(C) Right angle
(D) right angle
Answer – (D) right angle

Question 3 - Looking at the grades in the figure below, how much of the grid is shaded?

Measurement  of aera

(A) half
(B) One fourth
(C) fifth part
(D) One third
Answer – (A) Half

Question 4 - 🕛🕐🕑🕒 ....... The next sequence in this clock pattern will be-
(A) 🕘
(B) 🕚
(C) 🕗
(D) 🕓
Answer – (D) 🕓

Question 5 - If raisin is reduced to 1/3 of its weight when made from grapes, how many can be made from 12 kg of grapes?
(A) 3 kg
(B) 4 kg
(C) 12 kg
(D) 6 kg
Answer – (B) 4 kg

Question 6 - Which of the following is an example of a cone-
(A) Chest
(B) Matka
(C) Joker's hat
(D) Ruler
Answer – (C) Joker's hat

Question 7 - How many centimeters are there in 1 meter 75 centimeters?
(A) 1075 cm
(B) 175 cm
(C) 1750 cm
(D) 75 cm
Answer – (B) 175 cm

Question 8 - The properties of the number 12 are not included in the sections-
(A) 3
(B) 4
(C) 8
(D) 6
Answer – (C) 8

Question 9 - When dividing the number 21, the remainder will be 1?
(A) 2
(B) 4
(C) 5
(D) all of the above
Answer – (D) all of the above

Question 10 - The approximate area of ​​the leaf given in the figure below is-

varg ka kshetraphal

(A) 1 sq cm.
(B) 9 sq cm.
(C) 5 sq cm.
(D) 2 sq cm.
Answer – (C) 5 sq cm.

Short Answer Type Questions
(Question No. 11 to 20)

Question 11 - How many triangular surfaces are there in the figure given below?

Tribhujakar satah

Solu. - Looking at the figure, it is known that it is in the shape of a pyramid and it has four triangular faces.
Ans = 4

Question 12 - Select the letters of the English alphabet that can form a right angle.
Solu. -
letters of the english alphabet respectively E, F, H, L, T are, a right angle can be formed.
Answer = E, F, H, L, T

Question 13 - A field was divided into 12 equal parts, out of which two fourth parts were planted with paddy. How many parts will you have to shade when shown through the diagram?
Solu. -
2nd quarter of 12
12×2/4
24/4
6 parts
Answer = 6 parts

Q. 14- Solve 43×62.
Solu. -
43×62
———
0086
2580
———
2666
Answer = 2666

Question 15 - How many zeros are there in the number one crore? Solu. -
Number of one crore = 1,00,00,000
Ans = 7

Question 16 - Write the next two letters of the following pattern of the English alphabet.
AZ, BY, CX, DW, ......
Sol -
In the above pattern, we see that the order of the beginning letter and the last letter have been combined. The next order would be EV.
Answer = EV

Question 17 - How many rupees will be there in 4 ten notes and 2 fifty notes?
Sol - 4 ten notes = 4×10 = 40
2 fifty notes = 2×50 = 100
40+100 = Rs.140.
Answer = Rs 140

Q.18 - Write any three common multiples of the numbers 10 and 15.
Solu. - 10 - 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 ,90, 100, 110, 120, ......
15 - 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105, 120, .......
The common multiples of the above are 30, 60 and 90.
Answer = 30, 60 and 90

Question 19 - If the minute hand of a clock is at 11 and the hour hand is at 3, what will be the angle between the two hands?
Solution - obtuse angle.

Question 20 - What will be the total amount of 8 Athanis?
Solu. -
1 athanni = 50 paise
8 Athanni = 50×8 = 400 paise
100 paise = 1 rupee
400 paise = 400÷100 = 4
Answer = Rs 4

Long Answer Type Questions
(Question No. 21 to 24)

Question 21 - The measurement of Renuka's room is as follows -
Length = 6 m
Breadth = 5 m
How many square tiles of side 10 cm are to be laid in his room?
Solution - Measurement of the room =
Length = 6 m
Breadth = 5 m
Area = length × breadth
6×5 = 30 sqm
On converting meter to centimetre
1 meter = 100 centimeters
30 meters = 30×100 = 3000 square centimetres
Area of ​​the tile = 10×10 = 100 sq cm
Total number of tiles = 3000÷100 = 30
Answer = 30 tiles.

Question 22 - Find the sum of the days of the months having 31 days in the year.
Sol -
January = 31 days
March = 31 days
May = 31 days
July = 31 days
August = 31 days
October = 31 days
December = 31 days
31×7 = 217
Answer = 217 days

Question 23 - Complete the table by looking at the pictures given below.

Angles in figures

Sol - 1. less than a right angle
2. less than a right angle
3. less than a right angle
4. more than right angle
5. Right angle
6. less than a right angle
7. Right angle
8. more than right angle

Question 24 - What is the perimeter of a room if its length is 20 feet and breadth is 12 feet?
Sol -
Length = 20 feet
Length of both the thieves = 20×2=40 feet
Breadth = 12 feet
Length of both the thieves = 12×2=24 feet
= 40+24 = 64 feet
Answer = 64 feet

English Medium Solved Modal Question Papers
1. Social Science Solved Molal Question Paper Class 8th
2. Claa- 5th Environmental_study_Practice_paper_annual_exam_2023
3. Mathematics Practice Question Paper (English Medium) Class 5th

वार्षिक परीक्षा सत्र 2021-22 प्रश्न पत्र (हल सहित)
1. वार्षिक परीक्षा सत्र 2021-22 कक्षा 5 वी हिन्दी विशिष्ट का प्रश्न पत्र (हल सहित)
2. मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 विषय हिन्दी विशिष्ठ कक्षा पांचवी
3. मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 विषय गणित कक्षा पांचवी
4. [1] English मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 कक्षा 5th
5. [2] English मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 कक्षा 5th
6. पर्यावरण मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 कक्षा 5th

I hope the above information will be useful and important.
(आशा है, उपरोक्त जानकारी उपयोगी एवं महत्वपूर्ण होगी।)
Thank you.
R F Temre
edudurga.com

Comments

POST YOUR COMMENT

Recent Posts

उचित मूल्य पर पुस्तक-कापियाँ, यूनिफॉर्म, एवं अन्य सामग्रियों हेतु सत्र 2024-25 में पुस्तक मेले का आयोजन हो सकता है।

1st अप्रैल 2024 को विद्यालयों में की जाने वाली गतिविधियाँ | New session school activities.

Solved Model Question Paper | ब्लूप्रिंट आधारित अभ्यास मॉडल प्रश्न पत्र कक्षा 8 विषय- सामाजिक विज्ञान (Social Science) | वार्षिक परीक्षा 2024 की तैयारी

Subcribe