(Question No. 1 to 10)

**Question 1 - ** 25 paise is what part of 1 rupee?

(A) 1/4

(B) 1/3

(C) 1/2

(D) 1/5

**Answer – (A) 1/4**

**Question 2 - ** The letter A of the English alphabet does not make a …… angle.

(A) obtuse angle

(B) acute angle

(C) Right angle

(D) right angle

**Answer – (D) right angle**

**Question 3 - **Looking at the grades in the figure below, how much of the grid is shaded?

(A) half

(B) One fourth

(C) fifth part

(D) One third

**Answer – (A) Half**

**Question 4 - ** 🕛🕐🕑🕒 ....... The next sequence in this clock pattern will be-

(A) 🕘

(B) 🕚

(C) 🕗

(D) 🕓

**Answer – (D) 🕓**

**Question 5 -** If raisin is reduced to 1/3 of its weight when made from grapes, how many can be made from 12 kg of grapes?

(A) 3 kg

(B) 4 kg

(C) 12 kg

(D) 6 kg

**Answer – (B) 4 kg**

**Question 6 - ** Which of the following is an example of a cone-

(A) Chest

(B) Matka

(C) Joker's hat

(D) Ruler

**Answer – (C) Joker's hat**

**Question 7 - ** How many centimeters are there in 1 meter 75 centimeters?

(A) 1075 cm

(B) 175 cm

(C) 1750 cm

(D) 75 cm

**Answer – (B) 175 cm**

**Question 8 - ** The properties of the number 12 are not included in the sections-

(A) 3

(B) 4

(C) 8

(D) 6

**Answer – (C) 8**

**Question 9 - **When dividing the number 21, the remainder will be 1?

(A) 2

(B) 4

(C) 5

(D) all of the above

**Answer – (D) all of the above**

**Question 10 - ** The approximate area of the leaf given in the figure below is-

(A) 1 sq cm.

(B) 9 sq cm.

(C) 5 sq cm.

(D) 2 sq cm.

**Answer – (C) 5 sq cm.**

(Question No. 11 to 20)

**Question 11 -** How many triangular surfaces are there in the figure given below?

**Solu. - **
Looking at the figure, it is known that it is in the shape of a pyramid and it has four triangular faces.

**Ans = 4**

**Question 12 -** Select the letters of the English alphabet that can form a right angle.

**Solu. - **

letters of the english alphabet respectively
E, F, H, L, T are, a right angle can be formed.

**Answer = E, F, H, L, T**

**Question 13 -** A field was divided into 12 equal parts, out of which two fourth parts were planted with paddy. How many parts will you have to shade when shown through the diagram?

**Solu. - **

2nd quarter of 12

12×2/4

24/4

6 parts

**Answer = 6 parts**

**Q. 14-** Solve 43×62.

**Solu. - **

43×62

———

0086

2580

———

2666

**Answer = 2666**

**Question 15 -** How many zeros are there in the number one crore?
**Solu. - **

Number of one crore = 1,00,00,000

**Ans = 7**

**Question 16 -** Write the next two letters of the following pattern of the English alphabet.

AZ, BY, CX, DW, ......

**Sol - **

In the above pattern, we see that the order of the beginning letter and the last letter have been combined. The next order would be EV.

**Answer = EV**

**Question 17 -** How many rupees will be there in 4 ten notes and 2 fifty notes?

**Sol - **
4 ten notes = 4×10 = 40

2 fifty notes = 2×50 = 100

40+100 = Rs.140.

**Answer = Rs 140**

**Q.18 -** Write any three common multiples of the numbers 10 and 15.

**Solu. - **
10 - 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 ,90, 100, 110, 120, ......

15 - 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105, 120, .......

The common multiples of the above are 30, 60 and 90.

**Answer = 30, 60 and 90**

**Question 19 -** If the minute hand of a clock is at 11 and the hour hand is at 3, what will be the angle between the two hands?

**Solution - ** obtuse angle.

**Question 20 -** What will be the total amount of 8 Athanis?

**Solu. - **

1 athanni = 50 paise

8 Athanni = 50×8 = 400 paise

100 paise = 1 rupee

400 paise = 400÷100 = 4

**Answer = Rs 4**

(Question No. 21 to 24)

**Question 21 -**
The measurement of Renuka's room is as follows -

Length = 6 m

Breadth = 5 m

How many square tiles of side 10 cm are to be laid in his room?

**Solution - ** Measurement of the room =

Length = 6 m

Breadth = 5 m

Area = length × breadth

6×5 = 30 sqm

On converting meter to centimetre

1 meter = 100 centimeters

30 meters = 30×100 = 3000 square centimetres

Area of the tile = 10×10 = 100 sq cm

Total number of tiles = 3000÷100 =
30

**Answer = 30 tiles.**

**Question 22 -**
Find the sum of the days of the months having 31 days in the year.

**Sol - **

January = 31 days

March = 31 days

May = 31 days

July = 31 days

August = 31 days

October = 31 days

December = 31 days

31×7 = 217

**Answer = 217 days**

**Question 23 -** Complete the table by looking at the pictures given below.

**Sol - **
1. less than a right angle

2. less than a right angle

3. less than a right angle

4. more than right angle

5. Right angle

6. less than a right angle

7. Right angle

8. more than right angle

**Question 24 -** What is the perimeter of a room if its length is 20 feet and breadth is 12 feet?

**Sol - **

Length = 20 feet

Length of both the thieves = 20×2=40 feet

Breadth = 12 feet

Length of both the thieves = 12×2=24 feet

= 40+24 = 64 feet

**Answer = 64 feet**

**English Medium Solved Modal Question Papers**

1. Social Science Solved Molal Question Paper Class 8th

2. Claa- 5th Environmental_study_Practice_paper_annual_exam_2023

3. Mathematics Practice Question Paper (English Medium) Class 5th

**वार्षिक परीक्षा सत्र 2021-22 प्रश्न पत्र (हल सहित)**

1. वार्षिक परीक्षा सत्र 2021-22 कक्षा 5 वी हिन्दी विशिष्ट का प्रश्न पत्र (हल सहित)

2. मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 विषय हिन्दी विशिष्ठ कक्षा पांचवी

3. मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 विषय गणित कक्षा पांचवी

4. [1] English मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 कक्षा 5th

5. [2] English मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 कक्षा 5th

6. पर्यावरण मॉडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा- 2023 कक्षा 5th

I hope the above information will be useful and
important.

(आशा है, उपरोक्त जानकारी उपयोगी एवं महत्वपूर्ण
होगी।)

Thank you.**R F Temre edudurga.com**

Recent Posts

Preparation of NMMSS, Olympiad and NAS – गणित और इससे संबंधित परीक्षापयोगी वैकल्पिक प्रश्न

Mathematics and its related optional questions (with answers) for preparation of NMMSS, Olympiad and NAS

NMMSS , Olympiad, NAS तैयारी हिन्दी अनुच्छेद एवं उनसे संबंधित वैकल्पिक प्रश्न (उत्तर सहित)

Categories

Subcribe