s

संस्कृत कक्षा 7 अभ्यास माॅडल प्रश्न पत्र वार्षिक परीक्षा 2023 || Sanskrit practice paper annual exam 2023

   3021   Copy    Share

वैकल्पिक प्रश्न
(प्रश्न क्रमांक 1 से 10 तक)

प्रश्न 1 - उड़ीसा राज्ये ....... पुरी अस्ति —
(A) जगन्नाथपुरी
(B) श्रृंगेरी
(C) द्वारका
(D) बद्रीनाथ:
उत्तर - (A) जगन्नाथपुरी

प्रश्न 2 - अधोलिखितेषु कः सूर्यस्य पर्यायः नास्ति?
(A) गज:
(B) दिनकर:
(C) रवि:
(D) भानु:
उत्तर - (A) गज:

प्रश्न 3 - कर्मवती कस्मै मुस्लिम शासकं प्रति रक्षासूत्रं प्रेषितवती?
(A) अकबरस्य
(B) शाहजहान्
(C) जहांगीरस्य
(D) हुमायून्
उत्तर - (D) हुमायून्

प्रश्न 4 - गुरुगोविन्दसिंहः तु ....... गुरुः आसीत्।
(A) सप्तम:
(B) अष्टम:
(C) नवम:
(D) दशम:
उत्तर - (D) दशम:

प्रश्न 5 - 'स्वराजः मम जन्मसिद्ध-अधिकार:, ' इति अघोषयत् —
(A) सुभाष चन्द्र बोस:
(B) लोकमान्य बालगंगाधर तिलक:
(C) महात्मा गांधी:
(D) चन्द्र शेखर आजाद:
उत्तर - (B) लोकमान्य बालगंगाधर तिलक:

प्रश्न 6 - दुर्गावत्याः समाधिः अस्ति।
(A) जबलपुरमण्डलामार्गे
(B) सिवनीमण्डलामार्गे
(C) बालाघाटमण्डलामार्गे
(D) नरसिंहपुरमण्डलामार्गे
उत्तर - (A) जबलपुरमण्डलामार्गे

प्रश्न 7 - पुराणानां संख्या अस्ति –
(A) षोडश
(B) सप्तदश
(C) अष्टादश
(D) नवदश
उत्तर - (C) अष्टादश

प्रश्न 8 - सर्वप्रथमं वनस्पतीनां वर्गीकरणं क: कृतवान्?
(A) आर्यभट्टः
(B) महर्षिः पराशरः
(C) वराहमिहिरः
(D) आचार्य चरकः
उत्तर - (B) महर्षिः पराशरः

प्रश्न 9 - पुच्छे कस्य विषं वर्तते?
(A) मक्षिकायाः
(B) तक्षकस्य
(C) वृश्चिकस्य
(D) न तु उपर्युक्तयोः।
उत्तर - (C) वृश्चिकस्य

प्रश्न 10 - 'मधु' शब्द इति –
(A) अकारांत नपुंसकलिंग
(B) उकारांत नपुंसकलिंग
(C) इकारांत नपुंसकलिंग
(D) एतेषु कश्चन अपि नास्ति।
उत्तर - (B) उकारांत नपुंसकलिंग

लघु उत्तरीय प्रश्न
(प्रश्न क्रमांक 11 से 20 तक)

प्रश्न 11 - पूर्णिमा कस्मिन् पक्षे भवति?
उत्तर - पूर्णिमा शुक्लपक्षे भवति।

प्रश्न 12 - अस्माकं भारतदेशः कथं परतन्त्रताशात् मुक्तः?
उत्तर - अस्माकं भारतदेशः १९४७ तमे वर्षे अगस्तमासस्य १५ दिनाङ्के परतन्त्रताशात् मुक्तः।

प्रश्न 13 - प्रजासु दुर्गावत्याः कीदृशः स्नेहः आसीत्?
उत्तर - प्रजासु तस्याः पुत्रवत् स्नेहः आसीत्।

प्रश्न 14 - शशकः सिंहं कुत्र अनयत्?
उत्तर - शशकः सिंहं कूपम् अनयत्।

प्रश्न 15 - 'खालसा' दीक्षा नाम किम्?
उत्तर - ईश्वरीयदीक्षा 'खालसा' नाम अस्ति।

प्रश्न 16 - देवताः कुत्र रमन्ते?
उत्तर - यत्र नार्यः तु पूज्यन्ते, तत्र देवताः रमन्ते।

प्रश्न 17 - कूपे कः कूर्दति?
उत्तर - सिह: कूपे कूर्दति।

प्रश्न 18 - अधोलिखितानां शब्दानां विलोमपदं लिखत –
धर्मः, पुण्यम्, उपकारः
उत्तर - धर्मः – अधर्मः
पुण्यम् – पापम्
उपकारः – अपकारः

प्रश्न 19 - परिश्रमशीला: के सन्ति?
उत्तर - कृषका: परिश्रमशीला: सन्ति।

प्रश्न 20 - सुखार्थी किं न प्राप्नोति?
उत्तर - सुखार्थी विद्याम् न प्राप्नोति।

दीर्घ उत्तरीय प्रश्न
(प्रश्न क्रमांक 21 से 24)

प्रश्न 21 - पञ्चवाक्येषु भारतविषये निबन्धं लिखत।
उत्तर - (1) भारतवर्षः एकः विशाल देशः।
(2) अस्य उत्तर दिशायाम् हिमालयः अस्ति।
(3) अस्य दक्षिणतः महासागर: अस्य चरणौ प्रक्षालयति।
(4) अनेक नद्यः हिमालयात् निर्गच्छन्ति।
(5) देवा: अपि अत्र आगत्य निवसितुं वाञ्छन्ति ।

प्रश्न 22 - शल्यक्रियायां केन प्रयुक्तानि उपकरणानि तथैव आधुनिक चिकित्सा क्षेत्रे प्रयुज्यन्ते?
उत्तर - शल्यक्रियायां सुश्रुतेन प्रयुक्तानि तानि एव उपकरणानि तथैव आधुनिक-चिकित्सा-क्षेत्रे प्रयुज्यन्ते।

प्रश्न 23 - चतुर्वेदानां नामानि लिखत?
उत्तर - ऋग्वेदः, यजुर्वेदः, सामवेद, अथर्ववेदः इति चतुर्वेदाः।

प्रश्न 24 - त्रयः मुनयः के?
उत्तर - उत्तर-त्रयः मुनयः सन्ति - प्रथमः सूत्रकार: पाणिनिः, द्वितीयः वाक्यकार: वररुचिः, तृतीयः च भाष्यकारः पतञ्जलि।

मॉडल प्रश्न पत्र कक्षा 7 सत्र 2022-23 (हल सहित)
1. [1] मॉडल प्रश्नपत्र विषय विज्ञान (हल सहित) कक्षा 7 वार्षिक परीक्षा 2023
2. [2] मॉडल प्रश्नपत्र विषय विज्ञान (हल सहित) कक्षा 7 वार्षिक परीक्षा 2023
3. [1] मॉडल प्रश्नपत्र विषय General English (हल सहित) कक्षा 7 वार्षिक परीक्षा 2023
4. [1] मॉडल प्रश्नपत्र विषय-हिन्दी विशिष्ट (हल सहित) कक्षा 7 वार्षिक परीक्षा 2023
5. [2] मॉडल प्रश्नपत्र विषय-हिन्दी विशिष्ट (हल सहित) कक्षा 7 वार्षिक परीक्षा 2023
6. [1] मॉडल प्रश्नपत्र विषय गणित (हल सहित) कक्षा 7 वार्षिक परीक्षा 2023
7. [2] मॉडल प्रश्नपत्र विषय गणित (हल सहित) कक्षा 7 वार्षिक परीक्षा 2023
8. [1] मॉडल प्रश्नपत्र विषय सामाजिक विज्ञान (हल सहित) कक्षा 7 वार्षिक परीक्षा 2023
9. [2] मॉडल प्रश्नपत्र विषय सामाजिक विज्ञान (हल सहित) कक्षा 7 वार्षिक परीक्षा 2023

मॉडल प्रश्न पत्र कक्षा 6 सत्र 2022-23 (हल सहित)
1. [1] मॉडल प्रश्नपत्र विषय विज्ञान (हल सहित) कक्षा 6 वार्षिक परीक्षा 2023
2. [2] मॉडल प्रश्नपत्र विषय विज्ञान (हल सहित) कक्षा 6 वार्षिक परीक्षा 2023
3. [3] मॉडल प्रश्नपत्र विषय विज्ञान (हल सहित) कक्षा 6 वार्षिक परीक्षा 2023
4. [4] मॉडल प्रश्नपत्र विषय विज्ञान (हल सहित) कक्षा 6 वार्षिक परीक्षा 2023
5. [5] मॉडल प्रश्नपत्र विषय विज्ञान (हल सहित) कक्षा 6 वार्षिक परीक्षा 2023
6. [1] मॉडल प्रश्नपत्र विषय सामाजिक विज्ञान (हल सहित) कक्षा 6 वार्षिक परीक्षा 2023
7. [2] मॉडल प्रश्नपत्र विषय सामाजिक विज्ञान (हल सहित) कक्षा 6 वार्षिक परीक्षा 2023
8. मॉडल प्रश्नपत्र विषय गणित (हल सहित) कक्षा 6 वार्षिक परीक्षा 2023
9. मॉडल प्रश्नपत्र विषय संस्कृत (हल सहित) कक्षा 6 वार्षिक परीक्षा 2023

कक्षा 8 वार्षिक परीक्षा सत्र 2022-23 प्रश्न पत्र (हल सहित)
1. [1] मॉडल प्रश्नपत्र विषय संस्कृत (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
2. [1] मॉडल प्रश्नपत्र विषय हिन्दी (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
3. [2] मॉडल प्रश्नपत्र विषय हिन्दी (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
4. [3] मॉडल प्रश्नपत्र विषय हिन्दी (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
5. [4] मॉडल प्रश्नपत्र विषय हिन्दी (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
6. [5] मॉडल प्रश्नपत्र विषय हिन्दी (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
7. [6] मॉडल प्रश्नपत्र विषय हिन्दी (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023

कक्षा 8 वार्षिक परीक्षा सत्र 2022-23 प्रश्न पत्र (हल सहित)
1. a href="https://edudurga.com/blog-single.php?i=165">English General 8th Short Answer Questions
2. 8th English General Long answer type questions
3. [1] मॉडल प्रश्नपत्र विषय अंग्रेजी (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
4. [2] मॉडल प्रश्नपत्र विषय अंग्रेजी (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
5. [3] मॉडल प्रश्नपत्र विषय अंग्रेजी (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
6. [4] मॉडल प्रश्नपत्र विषय अंग्रेजी (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023

वार्षिक परीक्षा कक्षा 8 सत्र 2022-23 प्रश्न पत्र (हल सहित)
1. 6. [1] मॉडल प्रश्न पत्र विषय विज्ञान कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
2. [2] मॉडल प्रश्नपत्र विषय विज्ञान (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
3. [3] मॉडल प्रश्नपत्र विषय विज्ञान (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
4. [4] मॉडल प्रश्नपत्र विषय विज्ञान (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
5. [5] मॉडल प्रश्नपत्र विषय विज्ञान (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
6. [6] मॉडल प्रश्नपत्र विषय विज्ञान (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
7. [1] मॉडल प्रश्नपत्र विषय सामाजिक विज्ञान (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
8. [2] मॉडल प्रश्नपत्र विषय सामाजिक विज्ञान (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
9. [3] मॉडल प्रश्नपत्र विषय सामाजिक विज्ञान (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
10. [4] मॉडल प्रश्नपत्र विषय सामाजिक विज्ञान (हल सहित) कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
11. सामाजिक विज्ञान (इतिहास) कक्षा 8 दीर्घ उत्तरीय प्रश्न
12. [1] मॉडल प्रश्न पत्र विषय गणित कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
13. [2] मॉडल प्रश्न पत्र विषय गणित कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023
14. [3] मॉडल प्रश्न पत्र विषय गणित कक्षा आठवीं वार्षिक परीक्षा 2023

वैकल्पिक प्रश्न कक्षा 8 वार्षिक परीक्षा सत्र 2022-23
1. 40 वैकल्पिक प्रश्न विषय विज्ञान कक्षा 8 वीं वार्षिक परीक्षा
2. 50 वैकल्पिक प्रश्न विषय विज्ञान कक्षा 8 वीं वार्षिक परीक्षा
3. 50 वैकल्पिक प्रश्न विषय गणित कक्षा 8 वीं वार्षिक परीक्षा

स्कृत

I hope the above information will be useful and important.
(आशा है, उपरोक्त जानकारी उपयोगी एवं महत्वपूर्ण होगी।)
Thank you.
R F Temre
edudurga.com

Comments

POST YOUR COMMENT

Recent Posts

एक शिक्षक को राष्ट्रीय शिक्षा नीति 2020 के बारे में जानना क्यों आवश्यक है | राष्ट्रीय शिक्षा नीति 2020 का विजन एवं सिद्धांत

उचित मूल्य पर पुस्तक-कापियाँ, यूनिफॉर्म, एवं अन्य सामग्रियों हेतु सत्र 2024-25 में पुस्तक मेले का आयोजन हो सकता है।

1st अप्रैल 2024 को विद्यालयों में की जाने वाली गतिविधियाँ | New session school activities.

Subcribe