s

English Olympiad 50 Questions (With Solutions) Class 2 to 5 || अंग्रेजी ओलम्पियाड (प्राथमिक स्तर) 50 प्रश्न (हल सहित) - वर्ष 2022-23

   21341   Copy    Share

1. Ajay is a ............ noun.
(a) common
(b) proper
(c) collective
(d) material
Ans. proper.

2. Who built the Maheshwar fort?
(a) Rani Lakshmi Bai
(b) Rani Durgavati
(c) Rani Ahilya Bai
(d) Razia Sultan
Ans. Rani Ahilya Bai.

3. The 'Maheshwari sarees' are made of ............ .
(a) cotton and silk
(b) silk
(c) wool
(d) fibre
Ans. cotton and silk.

4. The opposite of honest is ................. .
(a) truthful
(b) devoted
(c) dishonest
(d) upright
Ans. dishonest.

5. Maheshwar is situated on the bank of the river .......... .
(a) Narmada
(b) Tapti
(c) Benganga
(d) Sindh
Ans. Narmada.

6. Birds live in ......... .
(a) house
(b) nests
(c) hole
(d) none
Ans. nests.

7. We wear new clothes in ............ .
(a) Everyday
(b) Diwali
(c) Holi
(d) none
Ans. Diwali.

8. The scientific study of life is called ........... .
(a) Physics
(b) Chemistry
(c) Mathematics
(d) Biology
Ans. Biology.

9. What was the name of Leela's brother?
(a) Rohit
(b) Ajay
(c) Gopal
(d) Jhon
Ans. Rohit.

10. Who was walking along the ghats?
(a) Narmada
(b) Tapti
(c) Benganga
(d) Sindh
Ans. Narmada.

11. Very religious person is called ......... .
(a) unbeliever
(b) devotee
(c) religionless
(d) nastik
Ans. devotee.

12. The plural noun of baby is .......... .
(a) babies
(b) babys
(c) baby
(d) babyes
Ans. babies.

13. There were many ......... in the garden.
(a) tree
(b) trees
(c) both
(d) not both
Ans. trees.

14. When do we celebrate Diwali?
(a) Ashwin month
(b) Karthik month
(c) Aghan month
(d) Falgun month
Ans. Karthik month.

15. Which flowers are mentioned in the poem 'Spring is Coming?'
(a) lotus and lillies
(b) pansies and lillies
(c) roses and pansies
(d) roses and daffodils
Ans. pansies and lillies.

16. An arc of seven colours in the sky is called ......... .
(a) star
(b) water drops
(c) cloud
(d) rainbow
Ans. rainbow.

17. To try very hard to do something is called ............. .
(a) struggle
(b) inactivity
(c) laziness
(d) sloth
Ans. struggle.

18. When did Lal Bahadur Shastri become the Prime Minister of India?
(a) 1961
(b) 1962
(c) 1963
(d) 1964
Ans. 1964.

19. Lal Bahadur Shastri was awarded '...............' in 1966 after his death.
(a) Nobel Prize
(b) Padma Shri
(c) Bharat-Ratna
(d) Padma Vibhushan
Ans. Bharat-Ratna.

20. There are ........... seconds in a minute.
(a) sixty
(b) sixty one
(c) sixty two
(d) sixty three
Ans. sixty.

21. There are ......... days in a week.
(a) six
(b) seven
(c) eight
(d) none
Ans. seven.

22. Where do elephants live?
(a) Village
(b) Town
(c) Forests
(d) House
Ans. Forests.

23. The rhyming word of 'mine' is ............ .
(a) my
(b) fine
(c) dog
(d) good
Ans. fine.

24. "Showing good manners and respect" is called ............ .
(a) rude
(b) uncultured
(c) polite
(d) rude
Ans. polite.

25. The rhyming word of 'fog' is ............ .
(a) my
(b) fine
(c) dog
(d) good
Ans. dog.

26. Who got the swan finally?
(a) King Shuddodhana
(b) Prince Siddhartha
(c) Devadatta
(d) none of them
Ans. Prince Siddhartha.

27. A special chair used by a king or a queen is called .......... .
(a) wheel chair
(b) throne
(c) swing
(d) normal chair
Ans. throne.

28. .............. a swan fell in front of Prince Siddhartha.
(a) Slowly
(b) Suddenly
(c) Immediately
(d) Gently
Ans. Suddenly.

29. The wounded swan was saved by .......... .
(a) Devadatta
(b) Shuddodhan
(c) Narendra
(d) Siddhartha
Ans. Siddhartha.

30. Pansies, lilies and daffodils are the names of ............ .
(a) cities
(b) children
(c) flowers
(d) rivers
Ans. flowers.

31. ............... was commonly called Babuji within his family.
(a) Madan Mohan Malviya
(b) Vinoba Bhave
(c) Mahatma Gandhi
(d) Lal Bahadur Shastri
Ans. Mahatma Gandhi.

32. Birds are building their nests because the .............. is coming.
(a) rainy
(b) winter
(c) summer
(d) spring
Ans. spring.

33. What is the simplest way to pay thanks to God?
(a) growing trees
(b) prayer (for God)
(c) singing song
(d) books reading
Ans. prayer (for God).

34. We read ............ everyday.
(a) plants
(b) books
(c) games
(d) pets
Ans. books.

35. The rhyming word of 'lead' is ............ .
(a) read
(b) seat
(c) tear
(d) free
Ans. read.

36. The opposite of high is ............. .
(a) up
(b) tall
(c) up
(d) low
Ans. low.

37. "To take away something forcefully" is called ......... .
(a) render
(b) snatch
(c) give
(d) supply
Ans. snatch.

38. Narendra was later known as ................... .
(a) Swami Dayanand
(b) Swami Ramkrishna Paramhansa
(c) Swami Vivekanand
(d) Swami Ram Tirth
Ans. Swami Vivekanand.

39. The feminine gender of prince is ............ .
(a) king
(b) prince
(c) emperor
(d) maharaja
Ans. prince.

40. The seed rose to see the ................ world.
(a) large
(b) wonderful
(c) unknown
(d) useless
Ans. wonderful.

41. Victory means ........... .
(a) defeat
(b) loss
(c) frustration
(d) success
Ans. success.

42. The noun form of teach is ............. .
(a) teacher
(b) doctor
(c) learner
(d) robber
Ans. teacher.

43. The fort is made of ......... stone.
(a) red
(b) white
(c) blue
(d) yellow
Ans. red.

44. Pens and pencils are ............ nouns.
(a) proper
(b) common
(c) collective
(d) abstract
Ans. common.

45. Babuji was put in .............. several times during the freedom struggle.
(a) home
(b) jail
(c) foreign
(d) court
Ans. jail.

46. There is a duster ............ the table.
(a) on
(b) in
(c) at
(d) over
Ans. on.

47. The cat is ......... the room.
(a) on
(b) in
(c) at
(d) over
Ans. in.

48. The plural form of child is ........ .
(a) childhood
(b) children
(c) childs
(d) child
Ans. children.

49. The swan hid under the seat of .......... .
(a) Devadatta
(b) Shuddodhan
(c) Siddhartha
(d) Narendra
Ans. Siddhartha.

50. Seven days make a .......... .
(a) century
(b) year
(c) month
(d) week
Ans. week.

अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज (प्राथमिक स्तर) से संबंधित वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें
1. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 100 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -1
2. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -2
3. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -3
4. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 75 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -4
5. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 25 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -5
6. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -6
7. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -7
8. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -8
9. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -9
10. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 4th व 5th के लिए 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -10
11. कक्षा 2 अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -11
12. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -12
13. कक्षा 2 के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 13
14. कक्षा 2 व 3 के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 14
15. कक्षा 2 के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 15
16. प्राइमरी स्तर के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 16

ओलम्पियाड क्विज हेतु विज्ञान विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 1
2. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 02
3. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 03
4. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 04
5. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 05
6. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 06

माध्यमिक स्तर ओलम्पियाड क्विज हेतु अंग्रेजी विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. अंग्रेजी ओलंपियाड - माध्यमिक स्तर कक्षा 6 से 8 कुल 100 प्रश्न, भाग -01
2. अंग्रेजी ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 25 प्रश्न हल सहित, भाग -02
3. अंग्रेजी ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 03
4. अंग्रेजी ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 04

ओलम्पियाड क्विज हेतु हिन्दी विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. हिन्दी ओलंपियाड 110 प्रश्न कक्षा 6 से 8,भाग - 1
2. हिन्दी ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 25 प्रश्न, भाग - 2
3. हिन्दी वैकल्पिक प्रश्न ओलम्पियाड क्विज (माध्यमिक स्तर) उत्तर सहित 25 प्रश्न, भाग - 3
4. हिन्दी वैकल्पिक प्रश्न ओलम्पियाड क्विज (माध्यमिक स्तर) उत्तर सहित 25 प्रश्न, भाग - 4

ओलम्पियाड क्विज हेतु गणित विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 हल सहित प्रश्न भाग - 1
2. गणित वैकल्पिक प्रश्न ओलम्पियाड क्विज (माध्यमिक स्तर) उत्तर सहित 50 प्रश्न, भाग - 2
3. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) प्रश्न, भाग - 3
4. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 25 प्रश्न, भाग - 4
5. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 25 प्रश्न, भाग - 5
6. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 50 प्रश्न, भाग - 06
7. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 50 प्रश्न, भाग - 07

8. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 50 प्रश्न, भाग - 08

ओलम्पियाड क्विज हेतु सामान्य ज्ञान के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 112 प्रश्न (हल सहित), भाग - 1
2. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 2
3. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 3
4. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 4
5. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 5

I hope the above information will be useful and important.
(आशा है, उपरोक्त जानकारी उपयोगी एवं महत्वपूर्ण होगी।)
Thank you.
R F Temre
edudurga.com

Comments

POST YOUR COMMENT

Recent Posts

कक्षा-चौथी मॉडल प्रश्नपत्र (Blurprint Based) विषय– पर्यावरण अध्ययन वार्षिक परीक्षा प्रश्नपत्र 2024 || Practice Modal Question Paper Environmental Study

अभ्यास मॉडल प्रश्न पत्र (ब्लूप्रिंट आधारित) विषय- सामाजिक विज्ञान कक्षा 8 | वार्षिक परीक्षा 2024 की तैयारी हेतु हल सहित प्रश्नोत्तर

01-05 तारीख तक वेतन भुगतान | अंशदायी पेंशन योजना के क्रियान्वयन के संबंध में दिशा-निर्देश | Guidelines of Contributory Pension Scheme

Subcribe