s

English Olympiad 50 Questions Class 6th to 8th (With Solutions) || अंग्रेजी ओलम्पियाड (माध्यमिक स्तर) 50 प्रश्न (हल सहित) - वर्ष 2022-23

   12365   Copy    Share

1. What is the name of the poet of the poem 'The Rainbow'?
(a) Jacqueline Newman
(b) Christina Georgina Rossetti
(c) Anonymous
(d) None of them
Ans. Christina Georgina Rossetti.

2. .............. is nature's coin.
(a) beauty
(b) ugliness
(c) monstrosity
(d) none of them
Ans. beauty.

3. The rhyming word of birth is ................. .
(a) mail
(b) mat
(c) earth
(d) free
Ans. earth.

4. The prettiest bridge is .................... .
(a) made by clouds
(b) made by a rainbow
(c) made over rivers
(d) none of them
Ans. made by a rainbow.

5. The rainbow is the .................. .
(a) prettier
(b) pretty
(c) prettiest
(d) none of them
Ans. prettiest.

6. Which of these colors is not present in the rainbow?
(a) red
(b) yellow
(c) green
(d) pink
Ans. pink.

7. Where did Bhola go to sell the horse?
(a) Funfair
(b) Market
(c) Shop
(d) None of them
Ans. Market.

8. What was the name of Bhola's wife?
(a) Aaha
(b) Radha
(c) Shanti
(d) Anu
Ans. Shanti.

9. What did Bhola take home in the end?
(a) Horse
(b) Donkey
(c) Sheep
(d) Green Mangoes
Ans. Green Mangoes.

10. The person who controls wild animals in a circus is called ................... .
(a) Horse trainer
(b) Shepherd
(c) Mahout
(d) Ring Master
Ans. Ring Master.

11. The girl ........ is wearing a red sweater is Sarita.
(a) what
(b) with
(c) where
(d) who
Ans. who.

12. What did the thugs say to Bhola?
(a) to have a bet
(b) to throw the mangoes
(c) to sell the mangoes
(d) none of them
Ans. to sell the mangoes.

13. Who won the bet?
(a) Bhola
(b) Both thugs
(c) Bhola's wife Shanti
(d) None of them
Ans. Bhola.

14. The life line of Madhya Pradesh is the ............ .
(a) Ganga
(b) Yamuna
(c) Narmada
(d) Kaveri
Ans. Narmada.

15. The mangoes are ......... my wife.
(a) to
(b) for
(c) of
(d) is
Ans. for.

16. A hen is cheaper ........... feed than a sheep.
(a) for
(b) of
(c) to
(d) it
Ans. to.

17. He knows ........ of the story.
(a) little
(b) a little
(c) few
(d) a few
Ans. a little.

18. She left Bhopal .......... days ago.
(a) little
(b) a little
(c) few
(d) a few
Ans. a few.

19. Whom does Anita want to meet?
(a) Appu the elephant
(b) Anu the ant
(c) Matru the monkey
(d) Ratty the rat
Ans. Appu the elephant.

20. What does Appu eat?
(a) biscuits and cookies
(b) Lentils and Rice
(c) sweets
(d) bananas and sugarcane
Ans. bananas and sugarcane.

21. An amusing drawing in a newspaper or a magazine is called .................... .
(a) Sketch
(b) Diagram
(c) Cartoon
(d) Graph
Ans. Cartoon.

22. The plural form of bird is ................. .
(a) bird
(b) birds
(c) crow
(d) sperrow
Ans. birds.

23. Where did Vinod go?
(a) Bhopal
(b) Indore
(c) Gwalior
(d) None of them
Ans. Bhopal.

24. The other passengers in the coach ............. .
(a) did not look to be rich.
(b) were poorly-dressed.
(c) had valid tickets.
(d) none of them
Ans. had valid tickets.

25. The rhyming word of fox is .................... .
(a) box
(b) pool
(c) drive
(d) find
Ans. box.

26. What is the prefix in the word unhappy?
(a) re
(b) un
(c) dis
(d) happy
Ans. un.

27. What is the prefix in the word rewrite?
(a) re
(b) un
(c) dis
(d) write
Ans. re.

28. What is the suffix in the word wonderful?
(a) wonder
(b) ed
(c) fully
(d) ful
Ans. ful.

29. The opposite word of old is ............. .
(a) secondhand
(b) stale
(c) chronic
(d) new
Ans. new.

30. The opposite word of wise is ............. .
(a) Intelligent
(b) talented
(c) foolish
(d) brilliant
Ans. foolish.

31. Which of the following is the odd word?
(a) mango
(b) apple
(c) knife
(d) orange
Ans. knife.

32. Which of the following is the odd word?
(a) thug
(b) thief
(c) robber
(d) honest
Ans. honest.

33. The positive degree of best is ............... .
(a) good
(b) better
(c) best
(d) unique
Ans. good.

34. Anita likes to ride ...... elephant.
(a) a
(b) an
(c) the
(d) is
Ans. an.

35. Whose name is pussy?
(a) Cat
(b) Dog
(c) Rabbit
(d) Lion
Ans. Cat.

36. What does the poet say about the cat's coat?
(a) cool
(b) frosty
(c) cold
(d) warm
Ans. warm.

37. The rhyming word of boat is .......... .
(a) goat
(b) side
(c) harm
(d) rail
Ans. goat.

38. The rhyming word of mail is .......... .
(a) farm
(b) boat
(c) tail
(d) good
Ans. tail.

39. What is the synonym of 'see'?
(a) tail
(b) sea
(c) right
(d) I
Ans. sea.

40. Sona is .......... her sister.
(a) thin
(b) as thin
(c) thin as
(d) as thin as
Ans. as thin as.

41. ........ is called the ship of the desert.
(a) Elephant
(b) Camel
(c) Lion
(d) Rat
Ans. Camel.

42. The two merchants were looking ...................... .
(a) for their friend
(b) for their lost camel
(c) for their family members
(d) none of them
Ans. for their lost camel.

43. The old man had ............. .
(a) stolen the camel
(b) killed the camel
(c) never seen the camel
(d) none of them
Ans. never seen the camel.

44. A person who buys and sells goods is called ........... .
(a) Merchant
(b) Shopkeeper
(c) Dealer
(d) Master
Ans. Merchant.

45. Two boys .................. (play) in the ground with a ball.
(a) with playing
(b) was playing
(c) are playing
(d) were playing
Ans. were playing.

46. Rahul ................. (pick) up the ball.
(a) picked
(b) pick
(c) picked up
(d) none of them
Ans. picked.

47. 'Athlete' means ................ .
(a) Reader
(b) Learner
(c) Teacher
(d) Player
Ans. Player.

48. Which competition did Bobby Pierce win in 1928?
(a) running race
(b) rowing race
(c) wrestling
(d) none of them
Ans. rowing race.

49. At what age did Bobby win the first race?
(a) five
(b) six
(c) seven
(d) eight
Ans. six.

50. 'Sports' means .......... .
(a) games
(b) festivals
(c) sweets
(d) books
Ans. games.

अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज (प्राथमिक स्तर) से संबंधित वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें
1. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 100 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -1
2. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -2
3. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -3
4. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 75 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -4
5. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 25 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -5
6. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -6
7. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -7
8. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -8
9. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -9
10. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 4th व 5th के लिए 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -10
11. कक्षा 2 अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -11
12. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -12
13. कक्षा 2 के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 13
14. कक्षा 2 व 3 के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 14
15. कक्षा 2 के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 15
16. प्राइमरी स्तर के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 16

ओलम्पियाड क्विज हेतु विज्ञान विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 1
2. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 02
3. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 03
4. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 04
5. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 05
6. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 06

माध्यमिक स्तर ओलम्पियाड क्विज हेतु अंग्रेजी विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. अंग्रेजी ओलंपियाड - माध्यमिक स्तर कक्षा 6 से 8 कुल 100 प्रश्न, भाग -01
2. अंग्रेजी ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 25 प्रश्न हल सहित, भाग -02
3. अंग्रेजी ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 03
4. अंग्रेजी ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 04

ओलम्पियाड क्विज हेतु हिन्दी विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. हिन्दी ओलंपियाड 110 प्रश्न कक्षा 6 से 8,भाग - 1
2. हिन्दी ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 25 प्रश्न, भाग - 2
3. हिन्दी वैकल्पिक प्रश्न ओलम्पियाड क्विज (माध्यमिक स्तर) उत्तर सहित 25 प्रश्न, भाग - 3
4. हिन्दी वैकल्पिक प्रश्न ओलम्पियाड क्विज (माध्यमिक स्तर) उत्तर सहित 25 प्रश्न, भाग - 4

ओलम्पियाड क्विज हेतु गणित विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 हल सहित प्रश्न भाग - 1
2. गणित वैकल्पिक प्रश्न ओलम्पियाड क्विज (माध्यमिक स्तर) उत्तर सहित 50 प्रश्न, भाग - 2
3. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) प्रश्न, भाग - 3
4. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 25 प्रश्न, भाग - 4
5. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 25 प्रश्न, भाग - 5
6. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 50 प्रश्न, भाग - 06
7. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 50 प्रश्न, भाग - 07

8. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 50 प्रश्न, भाग - 08

ओलम्पियाड क्विज हेतु सामान्य ज्ञान के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 112 प्रश्न (हल सहित), भाग - 1
2. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 2
3. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 3
4. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 4
5. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 5

I hope the above information will be useful and important.
(आशा है, उपरोक्त जानकारी उपयोगी एवं महत्वपूर्ण होगी।)
Thank you.
R F Temre
edudurga.com

Comments

POST YOUR COMMENT

Recent Posts

उचित मूल्य पर पुस्तक-कापियाँ, यूनिफॉर्म, एवं अन्य सामग्रियों हेतु सत्र 2024-25 में पुस्तक मेले का आयोजन हो सकता है।

1st अप्रैल 2024 को विद्यालयों में की जाने वाली गतिविधियाँ | New session school activities.

Solved Model Question Paper | ब्लूप्रिंट आधारित अभ्यास मॉडल प्रश्न पत्र कक्षा 8 विषय- सामाजिक विज्ञान (Social Science) | वार्षिक परीक्षा 2024 की तैयारी

Subcribe