s

English Olympiad Class 2nd to 5th 50 Questions (With Solutions) || अंग्रेजी ओलम्पियाड (प्राथमिक स्तर) 50 प्रश्न (हल सहित) - वर्ष 2022-23

   23241   Copy    Share

1. Who is Shalu's elder brother.
(a) Mohan
(b) Kalu
(c) Raju
(d) None of them
Ans. Raju.

2. The rhyming word of tall is ............. .
(a) sun
(b) fall
(c) dear
(d) this
Ans. fall.

3. The rhyming word of fun is ............. .
(a) sun
(b) call
(c) like
(d) read
Ans. sun.

4. .............. changes its shape every night.
(a) The moon
(b) The sun
(c) Stars
(d) Sky
Ans. The moon.

5. ............ do not shine at night.
(a) The stars
(b) The sun
(c) The moon
(d) None of them
Ans. The sun.

6. The rhyming word of pound is ............. .
(a) sky
(b) pair
(c) look
(d) round
Ans. round.

7. The rhyming word of hair is ............. .
(a) air
(b) look
(c) took
(d) row
Ans. air.

8. The comparative degree of small is ............. .
(a) small
(b) smaller
(c) smallest
(d) big
Ans. smaller.

9. The superlative degree of tall is ............. .
(a) tall
(b) taller
(c) tallest
(d) short
Ans. tallest.

10. The positive degree of highest is ............. .
(a) high
(b) higher
(c) highest
(d) low
Ans. high.

11. Oh! Look at ............. Moon!
(a) a
(b) an
(c) the
(d) this
Ans. the.

12. Which of the following is not the name of the river?
(a) The Ganga
(b) The Gita
(c) The Yamuna
(d) The Kaveri
Ans. The Gita.

13. .......... elephant is a big animal.
(a) a
(b) an
(c) the
(d) this
Ans. an.

14. What was the name of the elephant?
(a) Tom
(b) Anu
(c) Appu
(d) Jack
Ans. Appu.

15. What was the name of the ant?
(a) Appu
(b) Minoo
(c) Anu
(d) Kaju
Ans. Anu.

16. The rhyming word of basket is ............. .
(a) day
(b) funny
(c) market
(d) run
Ans. market.

17. The rhyming word of funny is ............. .
(a) sunny
(b) some
(c) time
(d) way
Ans. sunny.

18. The opposite word of happy is ............... .
(a) unable
(b) unhappy
(c) good
(d) glad
Ans. unhappy.

19. The opposite word of able is ............... .
(a) qualified
(b) eligible
(c) unless
(d) unable
Ans. unable.

20. It started raining. Appu took out his .......... .
(a) oranges
(b) umbrella
(c) pen
(d) market
Ans. umbrella.

21. The ant will go to ............... tomorrow.
(a) home
(b) school
(c) college
(d) market
Ans. School.

22. Where was Appu going?
(a) market
(b) village
(c) school
(d) home
Ans. market.

23. What did the ant want to buy?
(a) books
(b) notebooks
(c) a pen and an inkpot
(d) school beg
Ans. a pen and an inkpot.

24. I have ........ pen.
(a) a
(b) an
(c) the
(d) this
Ans. a.

25. If today is Monday then ............. will be Tuesday.
(a) today
(b) tomorrow
(c) yesterday
(d) the day before yesterday
Ans. tomorrow.

26. .............. , the baby bird fell on the ground.
(a) Kuhu Kuhu
(b) Meow Meow
(c) Kaanv Kaanv
(d) Chi Chi
Ans. Chi Chi.

27. Raju and Mona put the Chi Chi in a ........... .
(a) tree
(b) home
(c) cage
(d) jail
Ans. cage.

28. The rhyming word of cage is ............. .
(a) rage
(b) fry
(c) sell
(d) found
Ans. rage.

29. What was the name of the rat?
(a) Chi Chi
(b) Raju
(c) Mona
(d) Ratty
Ans. Ratty.

30. Who came to free the baby bird (Chi Chi)?
(a) Other birds
(b) Raju and Mona
(c) Raju's friend
(d) Mona's friend
Ans. Other birds.

31. I woke up ......... 6 o'clock yesterday.
(a) in
(b) on
(c) at
(d) of
Ans. at.

32. What is rolling down?
(a) needle
(b) sweater
(c) woolball
(d) playing ball
Ans. woolball.

33. Who is running after the ball?
(a) Dog
(b) Cat
(c) Rat
(d) Ant
Ans. Cat.

34. 'I will' can also be written as ............ .
(a) I'll
(b) Iwill
(c) willing
(d) will
Ans. I'll.

35. 'What is' can also be written as ............ .
(a) Whatis
(b) What's
(c) What are
(d) is what
Ans. What's.

36. The rhyming word of say is ............. .
(a) mail
(b) more
(c) many
(d) may
Ans. may.

37. The poet .......... out "Little bird."
(a) asked
(b) said
(c) did
(d) cried
Ans. cried.

38. The poet ran to ......... "How do you do?"
(a) say
(b) away
(c) go
(d) saw
Ans. say.

39. The opposite word of black is ............... .
(a) white
(b) brown
(c) gray
(d) red
Ans. white.

40. The opposite word of new is ............... .
(a) open
(b) old
(c) big
(d) small
Ans. old.

41. What was Sachin doing on the seashore?
(a) waiting
(b) laughing
(c) fishing
(d) running
Ans. fishing.

42. What did Sachin get by fishing?
(a) A lot of fish
(b) Some fish
(c) A king shell
(d) nothing
Ans. A king shell.

43. ........ said to the fish "You are very clever. Come, let's play."
(a) monkey
(b) other fish
(c) duck
(d) a king shell
Ans. duck.

44. What are Bhola and his friends doing?
(a) playing football
(b) flying kites
(c) running
(d) swimming
Ans. flying kites.

45. Who climbs the peepal tree?
(a) Bhola
(b) Anil
(c) Meena
(d) Suraj
Ans. Suraj.

46. What was Matru eating?
(a) Mango
(b) Apple
(c) Banana
(d) Orange
Ans. Banana.

47. What is the festival of kite flying?
(a) Holi
(b) Diwali
(c) Rakshabandhan
(d) Makar Sankranti
Ans. Makar Sankranti.

48. Diwali is the festival ............ lights.
(a) of
(b) it
(c) to
(d) if
Ans. of.

49. Bhola's friend, Suraj is ........... the kite down.
(a) bring
(b) brought
(c) bringing
(d) taking
Ans. bringing.

50. Sachin ......... to fly a kite.
(a) want
(b) wants
(c) wanted
(d) holding
Ans. wants.

अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज (प्राथमिक स्तर) से संबंधित वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें
1. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 100 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -1
2. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -2
3. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -3
4. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 75 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -4
5. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 25 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -5
6. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -6
7. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -7
8. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -8
9. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -9
10. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 4th व 5th के लिए 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -10
11. कक्षा 2 अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -11
12. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -12
13. कक्षा 2 के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 13
14. कक्षा 2 व 3 के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 14
15. कक्षा 2 के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 15
16. प्राइमरी स्तर के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 16

ओलम्पियाड क्विज हेतु विज्ञान विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 1
2. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 02
3. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 03
4. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 04
5. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 05
6. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 06

माध्यमिक स्तर ओलम्पियाड क्विज हेतु अंग्रेजी विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. अंग्रेजी ओलंपियाड - माध्यमिक स्तर कक्षा 6 से 8 कुल 100 प्रश्न, भाग -01
2. अंग्रेजी ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 25 प्रश्न हल सहित, भाग -02
3. अंग्रेजी ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 03
4. अंग्रेजी ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 04

ओलम्पियाड क्विज हेतु हिन्दी विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. हिन्दी ओलंपियाड 110 प्रश्न कक्षा 6 से 8,भाग - 1
2. हिन्दी ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 25 प्रश्न, भाग - 2
3. हिन्दी वैकल्पिक प्रश्न ओलम्पियाड क्विज (माध्यमिक स्तर) उत्तर सहित 25 प्रश्न, भाग - 3
4. हिन्दी वैकल्पिक प्रश्न ओलम्पियाड क्विज (माध्यमिक स्तर) उत्तर सहित 25 प्रश्न, भाग - 4

ओलम्पियाड क्विज हेतु गणित विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 हल सहित प्रश्न भाग - 1
2. गणित वैकल्पिक प्रश्न ओलम्पियाड क्विज (माध्यमिक स्तर) उत्तर सहित 50 प्रश्न, भाग - 2
3. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) प्रश्न, भाग - 3
4. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 25 प्रश्न, भाग - 4
5. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 25 प्रश्न, भाग - 5
6. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 50 प्रश्न, भाग - 06
7. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 50 प्रश्न, भाग - 07

8. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 50 प्रश्न, भाग - 08

ओलम्पियाड क्विज हेतु सामान्य ज्ञान के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 112 प्रश्न (हल सहित), भाग - 1
2. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 2
3. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 3
4. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 4
5. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 5

I hope the above information will be useful and important.
(आशा है, उपरोक्त जानकारी उपयोगी एवं महत्वपूर्ण होगी।)
Thank you.
R F Temre
edudurga.com

Comments

POST YOUR COMMENT

Recent Posts

उचित मूल्य पर पुस्तक-कापियाँ, यूनिफॉर्म, एवं अन्य सामग्रियों हेतु सत्र 2024-25 में पुस्तक मेले का आयोजन हो सकता है।

1st अप्रैल 2024 को विद्यालयों में की जाने वाली गतिविधियाँ | New session school activities.

Solved Model Question Paper | ब्लूप्रिंट आधारित अभ्यास मॉडल प्रश्न पत्र कक्षा 8 विषय- सामाजिक विज्ञान (Social Science) | वार्षिक परीक्षा 2024 की तैयारी

Subcribe