s

अंग्रेजी ओलम्पियाड (माध्यमिक स्तर) 50 प्रश्न (हल सहित) - वर्ष 2022-23 || English Olympiad 50 Questions Class 6th to 8th (With Answer)

   10950   Copy    Share

English Olympiad 7

1. What is the suffix in the word booklet?
(a) book
(b) let
(c) booklet
(d) t
Ans. let.

2. Our Indian Cricket Team ........... The World Cup in 1983.
(a) win
(b) won
(c) had win
(d) had won
Ans. won.

3. Children are playing ............ a football.
(a) to
(b) with
(c) into
(d) by
Ans. with.

4. Mehak kept the book ........ her bag.
(a) in
(b) on
(c) of
(d) at
Ans. in.

5. The rhyming word for food is .............. .
(a) look
(b) long
(c) good
(d) warm
Ans. good.

6. Which house did Dr. Das want to buy?
(a) Chhaaya Bhawan
(b) Shanti Nivaas
(c) Shanti Sadan
(d) Shanti Bhawan
Ans. Shanti Bhawan.

7. Dr. Das was not a ......... person.
(a) intelligent
(b) determined
(c) stupid
(d) brave
Ans. stupid.

8. The spirit of a dead person is called ............. .
(a) good
(b) ghost
(c) decent person
(d) sensible
Ans. ghost.

9. Sohan went ............ his sister last month.
(a) visiting
(b) to visit
(c) visit
(d) to visited
Ans. to visit.

10. I am not ............ ghosts.
(a) afraid
(b) of afraid
(c) afraid of
(d) to afraid
Ans. afraid of.

11. He is working .............. of the moon.
(a) of the light
(b) by the light
(c) to the light
(d) in the light
Ans. by the light.

12. The feminine gender of lion is .......... .
(a) she lion
(b) lioness
(c) tigress
(d) none of them
Ans. lioness.

13. Science without ............ is lame.
(a) intelligence
(b) information
(c) knowledge
(d) religion
Ans. religion.

14. The rhyming word of just is ......... .
(a) much
(b) must
(c) many
(d) more
Ans. must.

15. The rhyming word of stars is ......... .
(a) Mars
(b) Earth
(c) Jupiter
(d) Sutern
Ans. Mars.

16. Whom does the poetess invite?
(a) her father
(b) her cousin
(c) her friend
(d) her family
Ans. her friend.

17. Which are the things that attract the poetess?
(a) Sun
(b) Moon
(c) Stars
(d) Sky
Ans. Stars.

18. What is the prefix in the word unpleasant?
(a) un
(b) u
(c) pleasant
(d) unplea
Ans. un.

19. Stars shine like .......... in the sky.
(a) gold
(b) silver
(c) diamonds
(d) none of them
Ans. diamonds.

20. If we ........... time we will visit Mars.
(a) has
(b) has been
(c) have
(d) have been
Ans. have.

21. Which is the hottest planet?
(a) The mercury.
(b) The venus
(c) The earth
(d) The mars
Ans. The mercury..

22. Who is an astronaut among these?
(a) Sarojini Naidu
(b) Pratibha Patil
(c) Sakshi Malik
(d) Kalpana Chawla
Ans. Kalpana Chawla.

23. One who rents out a house is called ............... .
(a) Moneylender
(b) landlord
(c) master
(d) none of them
Ans. landlord.

24. The opposite word of sharp is .............. .
(a) wise
(b) intelligent
(c) brilliant
(d) blunt
Ans. blunt.

25. Hemu jumped ............... the river.
(a) on
(b) in
(c) into
(d) into
Ans. into.

26. Can you finish the work .............. five o'clock?
(a) in
(b) of
(c) on
(d) by
Ans. by.

27. A structure built over a river, railway or road is called ........ .
(a) bridge
(b) highway
(c) side-walk
(d) track
Ans. bridge.

28. It started .............. (rain).
(a) rainy
(b) rains
(c) raining
(d) rained
Ans. raining.

29. Ramesh is .......... than Gopal.
(a) tall
(b) taller
(c) tallest
(d) more tall
Ans. taller.

30. Abu jumped into the ............ .
(a) sea
(b) see
(c) both
(d) not both
Ans. sea.

31. The rhyming word of pile is .......... .
(a) mail
(b) many
(c) mouse
(d) mile
Ans. mile.

32. With which festival is the poem related?
(a) Diwali
(b) Holi
(c) Lohri
(d) Rakshabandhan
Ans. Lohri.

33. What goes from hand to hand?
(a) Nuts and sweetmeats
(b) Flowers and fruits
(c) Toys and Clothes
(d) woods and leaves
Ans. Nuts and sweetmeats.

34. Down in the ........... .
(a) East
(b) West
(c) North
(d) South
Ans. South.

35. The opposite word of difficult is ....... .
(a) easy
(b) tough
(c) hard
(d) problem
Ans. easy.

36. She works ....... the poor.
(a) between
(b) among
(c) both
(d) not both
Ans. among.

37. Who is a chatter box?
(a) Kishto
(b) Lambu
(c) Gittoo
(d) Bishni
Ans. Bishni.

38. Where did the children plan to go?
(a) market
(b) school
(c) fair
(d) village
Ans. fair.

39. Tea is too hot ......... drink.
(a) too
(b) to
(c) of
(d) by
Ans. to.

40. What did the children like most when they reached the fair?
(a) sweets
(b) lights
(c) swings
(d) toys
Ans. lights.

41. Which place were the children of class VII happy to visit?
(a) Pachmarhi
(b) Mandu
(c) Bhimbetka
(d) Orchha
Ans. Orchha.

42. What is the meeting place of rivers called?
(a) merged
(b) confluence
(c) tributary
(d) none of them
Ans. confluence.

43. When were the wall paintings very popular?
(a) 12th and 13th century
(b) 13th and 14th century
(c) 15th and 16th century
(d) 16th and 17th century
Ans. 16th and 17th century.

44. Who was Manu's father?
(a) Peshwa Bajirao
(b) Moropant Tambe
(c) Gangadhar Rao
(d) Damodar Rao
Ans. Moropant Tambe.

45. Manu was born in ............ .
(a) Kashi
(b) Gwalior
(c) Jhansi
(d) Kanpur
Ans. Kashi.

46. Which of the following is not a specialty of Rani Lakshmi Bai?
(a) beautiful
(b) intelligent
(c) brave
(d) foolish
Ans. foolish.

47. We ........ help the needy.
(a) should
(b) must
(c) should not
(d) must not
Ans. must.

48. What is the suffix in the word goodness?
(a) good
(b) ness
(c) goodness
(d) none of them
Ans. ness.

49. One who serves in an army is called ............ .
(a) teacher
(b) doctor
(c) soldier
(d) king
Ans. soldier.

50. Why ......... they not coming?
(a) is
(b) am
(c) are
(d) was
Ans. are.

अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज (प्राथमिक स्तर) से संबंधित वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें
1. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 100 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -1
2. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -2
3. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -3
4. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 75 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -4
5. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 25 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -5
6. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -6
7. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -7
8. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -8
9. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 50 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -9
10. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 4th व 5th के लिए 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -10
11. कक्षा 2 अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -11
12. अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग -12
13. कक्षा 2 के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 13
14. कक्षा 2 व 3 के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 14
15. कक्षा 2 के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 15
16. प्राइमरी स्तर के लिए अंग्रेजी ओलंपियाड क्विज 30 वैकल्पिक प्रश्न, भाग- 16

ओलम्पियाड क्विज हेतु विज्ञान विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 1
2. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 02
3. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 03
4. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 04
5. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 05
6. विज्ञान ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 06

माध्यमिक स्तर ओलम्पियाड क्विज हेतु अंग्रेजी विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. अंग्रेजी ओलंपियाड - माध्यमिक स्तर कक्षा 6 से 8 कुल 100 प्रश्न, भाग -01
2. अंग्रेजी ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 25 प्रश्न हल सहित, भाग -02
3. अंग्रेजी ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 03
4. अंग्रेजी ओलंपियाड माध्यमिक स्तर 50 उत्तर सहित, भाग - 04

ओलम्पियाड क्विज हेतु हिन्दी विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. हिन्दी ओलंपियाड 110 प्रश्न कक्षा 6 से 8,भाग - 1
2. हिन्दी ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 25 प्रश्न, भाग - 2
3. हिन्दी वैकल्पिक प्रश्न ओलम्पियाड क्विज (माध्यमिक स्तर) उत्तर सहित 25 प्रश्न, भाग - 3
4. हिन्दी वैकल्पिक प्रश्न ओलम्पियाड क्विज (माध्यमिक स्तर) उत्तर सहित 25 प्रश्न, भाग - 4

ओलम्पियाड क्विज हेतु गणित विषय के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 हल सहित प्रश्न भाग - 1
2. गणित वैकल्पिक प्रश्न ओलम्पियाड क्विज (माध्यमिक स्तर) उत्तर सहित 50 प्रश्न, भाग - 2
3. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) प्रश्न, भाग - 3
4. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 25 प्रश्न, भाग - 4
5. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 25 प्रश्न, भाग - 5
6. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 50 प्रश्न, भाग - 06
7. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 50 प्रश्न, भाग - 07

8. गणित ओलम्पियाड कक्षा 6 से 8 (हल सहित) 50 प्रश्न, भाग - 08

ओलम्पियाड क्विज हेतु सामान्य ज्ञान के वैकल्पिक प्रश्नों का अध्ययन करें।
1. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 112 प्रश्न (हल सहित), भाग - 1
2. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 2
3. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 3
4. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 4
5. सामान्य ज्ञान ओलंपियाड 50 प्रश्न (हल सहित), भाग - 5

I hope the above information will be useful and important.
(आशा है, उपरोक्त जानकारी उपयोगी एवं महत्वपूर्ण होगी।)
Thank you.
R F Temre
edudurga.com

Comments

POST YOUR COMMENT

Recent Posts

कक्षा-चौथी मॉडल प्रश्नपत्र (Blurprint Based) विषय– पर्यावरण अध्ययन वार्षिक परीक्षा प्रश्नपत्र 2024 || Practice Modal Question Paper Environmental Study

अभ्यास मॉडल प्रश्न पत्र (ब्लूप्रिंट आधारित) विषय- सामाजिक विज्ञान कक्षा 8 | वार्षिक परीक्षा 2024 की तैयारी हेतु हल सहित प्रश्नोत्तर

01-05 तारीख तक वेतन भुगतान | अंशदायी पेंशन योजना के क्रियान्वयन के संबंध में दिशा-निर्देश | Guidelines of Contributory Pension Scheme

Subcribe